pondělí 9. června 2014

Složení a příprava

Nutriční vlastnosti (Pozn.: starší, neaktuální post)

 

V denní dávce AnaPuru přijímám 2000 kalorií, což je na můj věk, váhu, výšku a povolání optimální množství. Zároveň jsem recept sestavil tak, aby dle doporučení nutričních poradců přijímalo tělo 50% kalorií ze sacharidů, 30% z tuků (samozřejmě z těch "zdravých tuků") a 20% z proteinů. Nutričních doporučení typu kolik čeho a kdy samozřejmě existuje spousta. Pro normálního zdravého Čecha ale podíl 50/30/20 naprosto vyhovuje.

Nesmím samozřejmě zapomenout ani na minerály a vitamíny, ketrých má AnaPur optimální množství. Samozřejmě není dobré příjem vitamínů a určitých minerálů přehánět. To může mít velmi negativní dopad na lidské zdraví. Proto jsem recept vyladil tak, aby bylo všeho akorát.

Vláknina je další důležitou součástí stravy a znovu zopakuji, že v ČR je obecně příjem dostatečného množství vlákniny problém (nedostatek vlákniny můžeme spojovat s náchylností ke vzniku rakoviny tlustého střeva, problémy s trávením a další komplikace), proto dbám na to, aby AnaPur obsahoval optimální množství a složení vlákniny. Jak jsem zmínil v dřívějších postech, má blahodárný účinek na trávení, čistí střeva a napomáhá snižovat cholesterol.

Detaily (Pozn.: starší neaktuální složení)

 

V tabulce níže najdete veškeré nutriční detaily složení AnaPuru:


  



Z čeho ho vyrábím?

(Pozn.: starší neaktuální složení)

 

AnaPur vyrábím ze sortimentu dostupného v obchodech se zdravou výživou a sportovní výživou. Všechny ingredience v receptu jsou běžně používány v potravinářství. AnaPur obsahuje mj. ingredience z ovsa, sójy, syrovátky, jitrocele indického, apod. Tuk je zde zastoupen ve formě kanolového oleje, který má mj. velmi dobré zastoupení omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Jak se AnaPur připravuje?

 

Připravit si AnaPur pro denní potřebu je naprosto jednoduché. Stačí dát prášek do shakeru (osobně používám fitness shaker se sítkem), přidat odpovídající odměrku oleje, vodu a pak už zbývá jen obligátní "protřepat, nemíchat" a drink je ready. Protože ho většinou upíjím postupně, nechávám shake v lednici, kde se přes den rozleží a po čase i trochu zhoustne (vláknina do sebe nasákne vodu). Když si AnaPur chci připravit doma, nasypu ingredience do mixéru. Občas přihodím i nějaký kousek ovoce, abych zpestřil chuť.

Jak chutná?

 

Sám o sobě má neutrální chuť, která lehce připomíná ovesnou kaši. Já osobně stále experimentuji s chutěmi a zatím jsem si oblíbil kakao (kakao má také výhodu v tom, že je bohatým zdrojem vlákniny). Protože si ale AnaPur připravuji v mixéru, v horkých dnech jsem si oblíbil přihodit do koktejlu kousek banánu nebo trochu brusinek. Na nutriční vlastnosti to výrazný vliv nemá a chutná skvěle.

Obecně lze brát AnaPur jako takovou nutriční platformu, kterou lze doladit dle chuti každého.

AnaPur s oblíbenou kakaovou příchutí



Žádné komentáře:

Okomentovat